marți, 21 august 2012

Respiratia abdominala

Breath of LifeExista o legatura intre emotiile tale si felul in care respiri.
Stii ca atunci cand esti calm, ritmul respiratiei tale este intr-un fel iar cand ai avut o emotie puternica ritmul respiratiei este altfel: mai alert si folosind mai mult din partea superioara a plamanilor. dupa ce a trecut o emotie puternica, urmeaza o respiratie "din rarunchi" insotita de un fel de oftat: "uuuf" sau "haaa".

De cateva miii de ani oamenii au observat ca daca atunci cand sunt agitati respira ca si cand ar fi calmi atunci mintea lor se calmeaza. Inteleptii au cautat fiinta cea mai lipsita de griji si au urmarit cum respira.
Care este fiinta cea mai lipsita de griji, al carei somn nu e tulburat de ganduri sau vise? Un bebelus.
Astfel s-a ajuns la respiratia abdominala.

Pornind de aici s-au identificat multe tehnici de respiratie, respiratia abdominala fiind doar una dintre ele. Toate aceste tehnici de respiratie sunt folosite petnru a obtine diferite efecte: mai multa liniste mentala, mai multa vitalitate, eliminarea unor emotii negative, schimbarea ritmurilor fiziologice etc etc.
Tehnicile de respiratie au devenit practic puntea de legatura intre constient si subconstient.  Tehnicile de respiratie le regasim in yoga sub numele de pranayama descrise de Patanjali in Yoga Sutra. Tehnicile de respiratie , inclusiv respiratia abdominala  sunt prezente in toate tehnicile de qi gong si arte martiale interne cum ar fi taijiquan sau aikido. Tehnicile de respiratie le regasim inclusiv la samanii din nordul Siberiei ori din muntii Anzi sau din insulele Hawaii pentur a obtine diferite stari extatice.

Mai nou, sportivii care se pregatesc petnru olimpiade stapanesc foarte bine diferite tehnici de respiratie, asa ca ... de ce oare nu te-ai folosi si tu de tehnicile astea?

 Cum se face respiratia abdominala?


Cum poti sa-ti dai seama daca respiri abdominal? Este destul de simplu. Stai intr-o pozitie relaxata, in picioare, cu talpile departate la o latime de umeri, sau stai purs i simplu intins pe o suprafata orizontala. Aseaza o palma pe pieptul tau si alta pe buric si respira. Cand respiri abdominal, ar treui sa se miste numai palma aflata pe burta, iar ce aflata pe piept ar trebuei sa fie practic nemiscata.

Daca nu ai mai facut asta niciodata, sau a trecut ceva timp de ultima oara de cand ai exersat, e mai bine sa nu dureze mai mult de 3-5 minute. Musai sa inspiri pe nas si este recomandabil sa expiri tot pe nas. Cand exersezi respiratia abdominala, atentia ta este bine sa urmareasca fluxul aerului prin nas sau miscarea muschilor abdominali. 

 Are contraindicatii respiratia abdominala?


Da. Exista si contraindicatii pentru respiratia abdominala. O femeie gravida, ami aels in ultimile luni de sarcina poate e mai bine sa se abtina, ori sa practice aceasta respiratie supravegheata de cineva calificat.

Cand tocmai ai fost operat in abdomen, iarasi e bine sa eviti acest tip de respiratie.
Desigur, imediat ce apare o durere, ori o senzaitie de neplacere este bine sa te opresti.

Cand poti folosi respiratia abdominala pentru a fi mai bun?


In viata ta exista o multime de timpi morti. De exemplu: stai la coada, astepti autobuzul, calatoresti cu trenul ori tramvaiul etc etc. De obicei cand stai al coada, ori astepti masina lasi morisca gandurilor sa tacane, sa tacane si sa haraie, repetand intr-una aceeasi chestie: ca n-ai bani , ca nu ti-a zambot, ca de ce oare nu te-a sunat ..asta ca sa nu mai punem la socoteala intrebarile de genul: "da' oare ce a crezut despre mine?", "oare ce o sa spuna cand o sa afle ca nu am fost perfect/invingator?"

Ideea este ca mare parte din gandurile unui timid de exemplu nu-l sustin deloc. Mai degraba il demotiveaza si-l lipsesc de resursele personale. Timpul arata ca in mare parte grijile sunt inutile.

Propunerea mea este sa folosesti aceste inttervale de timp cu practica respiratiei abdominale. Opresti concentrarea ta pe subiecte pe care oricum nu le poti controla si te centrezi pe tine.

Cum te ajuta respiratia abdominala sa fii mai bun?


Respiratia abdominala te influenteaza la nivel mental si fiziologic si are efecte pe termen scurt si termen lung si spun eu ca te sustine evident si eficient in tot ce faci pentru a fi mai bun.

Mental - termen scurt -> te ajuta sa-ti distragi atentia de la gandurile obisnuite ceea ce poate fi odihnitor si relaxant, oprind astfel din timp crize de anxietate ori deprimare. Mintea devine clara , iar atitudinea optimista.

Mental - termen lung -> practica autocontrolului asupra gandurilor si asupra posturii te ajuta sa ramai calm in situatii de criza, sa fii spontan cand esti cu prietenii ori colegii. Atentia acordata corpului duce la o conexiune mai profunda cu propiul corp , deci la o capacitate ami mare de relaxare. Capacitatea crescuta de relaxare permite ca socializarea sa fie mai spontana, somnul mai odihmitor, iar o mica sesiune de respirate abdominala la trezire, te ajuta sa incepi ziua cu mintea mai clara si mai optimist.

fiziologic - termen scurt ->  permite linistirea batailor de inima in cazul palpitatiilor. duce la oxigenarea crescuta a tesuturilor, deci  permite un efort fizic mai mare si mai mult. aceasta tehnica de respiratie relaxeaza si diafragama elimininand contractiile care apar la nivelul acestui muschi ca urmare a stress-ului.

fiziologic - termen lung -> practia pe termen lung a respiratiei abdominala permite un amsaj usor al tuturor organelor aflate la nivelul abdomenului intre care: pancreas, ficat, intestin subtire, intestin gros, glande suprarenale.  Masajul delicat al acestor organe duce la un flux de sange oxigenat la nivelul celulelor ceea ce inseamna o digestie mai buna, o asimilare mai buna a vitaminelor, medicamtelor ori suplimetelor nutritive. Masajul asupra stomacului si intestinelor ajuta corpul sa elimine mai usor toxinele si astfel creste efectul diferitelor diete purificatoare.




Putem vorbi mult despre respiratia abdominala. Mi-ar placea sa vorbim si despre tine.
M-ar ajuta sa-mi povestesti daca folosesti acesta tehncia de respiratie, ce obstacole ai ( daca e cazul ) ori sa-mi spui cum te ajuta.

8 comentarii:

Adina Amironesei spunea...

Foarte faine articolele!
Voiam sa te pun intr-un blogroll undeva, dar am vazut ca nu ai mai scris de ceva vreme...
Vei mai scrie? :)

Anonim spunea...

If you wish for to improve your knowledge simply keep visiting this web
page and be updated with the latest news posted here.

Also visit my webpage - nike air max

Anonim spunea...

Appreciating the dedication you put into your site and in depth information you provide.
It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed material.
Wonderful read! I've bookmarked your site and I'm adding
your RSS feeds to my Google account.

Also visit my blog post :: スニーカー nike

Anonim spunea...

Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article?
I'd really love to be a part of online community where I can get suggestions from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

Here is my blog post: air max

Anonim spunea...

I am actually grateful to the owner of this site who has shared this wonderful article
at at this place.

Take a look at my web site: トリーバーチ ショップ

Anonim spunea...

Hello there! This article could not be written any better!
Looking at this article reminds me of my previous roommate!
He constantly kept preaching about this. I most certainly will send this post to him.

Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!


Also visit my website cheap christian louboutin

Anonim spunea...

My coder is trying to convince me to move to .
net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
But he's tryiong none the less. I've been using
Movable-type on several websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a
way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of
help would be really appreciated!

Have a look at my weblog COACH 財布

Anonim spunea...

Hello. And Bye.