luni, 20 august 2012

Invinge timiditatea - poti sa fii mai bun

Internetul, facebook-ul, Second Life sau jocurile gen Meetin2 te duc intr-o lume virtuala diferita de lumea reala. Acolo stii ce sa faci cand intalnesti un avatar sau orice fel de entitate virtuala. Stii ca poti pune orice obraznicie si oricand poti disparea in oceanul de biti online.

Cand este vorba sa fii prezent insa intr-o lume reala voinicul care sfasie monstrii virtuali este mai fragil ca o papadie. Nu e de ras si nici de dispretuit. De admirat cu siguranta nu este. Este odar o situatie neplacuta care poate fi depasita. La urma urmei nu este primul si singurul timid din lume.

Vindecarea timiditatii

Vindecarea timiditatii in general, este incercata prin invatarea si reproducerea/imitarea unor atitudini si scheme de comportament.

Este oare o solutie optima? Hai sa vedem ce efect are asta. In primul rand faptul ca imiti ceva care nu-ti apartine te face sa te simti fals si sa fii perceput ca fiind fals. Cand esti perceput de cei din jurul tau ca esti fals apare o reactie de respingere care se poate manifesta subtit sau foarte evident. In felul acesta timidul va ajunge la falsa convingere ca este condamnat sa nu poata comunica cu altii.

Ce face timidul la o intalnire?

Este foarte frustrant pentru un timid momentul in care ar vrea sa comunice cu o fata care-i place.  Atunci vine  cu scheme invatate. Este evident fals, neinteresant, identic cu multi alti tipi care au mai trecut prin viata fetei si dupa aia se mira ca nu-i mai raspunde la telefon.

Ce face un timid la interviul de angajare?

In general tace si transpira si incearca sa se faca placut. Ii este rusine sa spuna despre toate abilitatile sale si se subapreciaza constant. Chiar daca stie engleza la perfectie, timidul va sustine ca are cunostiinte medii de engleza. In plus, va solicita un salariu mai ic decat ar merita.

Ce face un timid la locul de munca?

Tace chiar daca are solutii bune. Sta pe un salariu mult mai mic decat l-ar merita.

Am vorbit pana acum despre baieti, insa nici fetelor nu le este usor. Conform normelor sociale, ele ar trebui sa fie tacute si modeste ...


Este evident ca timiditatea te impiedica sa fii mai bun insa ramane o intrebare:


Cum poti invinge timiditatea?

Exista mai multe abordari si tehnici. Unele din ele se ocupa de pregatirea mentalului inainte de declansarea simptomelor de timiditate , de evitare a vartejului de ganduri de desconsiderarea care apar in mintea timidului. Altele se ocupa ce preluarea controlului in momentul in care timidul este "in focuri".

Primul pas in pregatirea mentalului este sa defiensti cu claritate cine esti tu de fapt. Chiar daca ma repet, am sa mai spun inca o data ca nu esti nici succesele avute si nici esecurile suferite. Nu esti nici ce spune pistruiata din vecini si nici ce spune fortosul din gasca. Nu esti nici ce spune fratele, mama, tata, bunica ori varu' Sandel.

Cine esti de fapt? La intrebarea asta numai tu poti raspunde. La intrebarea asta, daca esti sincer cu tine, poti da numai raspunsuri corecte. Hai sa-ti dau o intrebare ajutatoare: cine ai fi daca nu ar fi existat nimeni in jurul tau care sa-ti spuna cum sa fii?

Cand stii cine esti, poti apoi sa definesti ce vrei sa fii si sa decizi ce faci pentru a merge pe drumul tau. Cand stii cine esti, ce vrei si incotro te indrepti de ce oare ai mai fi timid? 

OK, mai sunt cateva lucruri de facit, insa eu am descris doar primul pas. Ne vom ocupa de pasii urmatori mai incolo.

Timiditatea nu se invinge stand singur/ singura in casa.

Vestea buna este ca timiditatea se invata de fapt. Si orice invat are si dezvat.

Stii foarte bine ca nimeni nu a devenit sociabil stand incuiat in casa. La urma urmei numai interactionand poti invata ce sa faci si ce sa nu faci. La fel am invatat sa mergem. La fel am invatat sa mergem pe bicicleta ori sa inotam.

Un truc pentru a te linisti repede este sa folosesti respiratia abdominala. Astfel de cate ori apar sentimente de firca, anxietate, te poti linisti repede din 2 motive: declansezi in coprul tau un mecanism de echilibrare si mentalul tau nu va mai fi ocupat de morisca obisnuita a gandurilor.

M-ar ajuta sa-mi povestesti cum te-ai simtit cand ai reusit sa treci peste timiditate? E ok si sa-mi scrii direct pe mail.

8 comentarii:

Anonim spunea...

There's definately a lot to learn about this topic. I love all the points you have made.

Look at my web-site; chloe 財布

Anonim spunea...

We're a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You've done an impressive task and our entire group will be thankful to
you.

Also visit my page - コーチ

Anonim spunea...

Good post. I learn something new and challenging on sites I
stumbleupon everyday. It's always useful to read articles from other authors and use something from their web sites.

My homepage :: クリスチャンルブタン

Anonim spunea...

Very descriptive article, I enjoyed that a lot. Will there be a part 2?


My homepage ... クロエ

Anonim spunea...

Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple,
yet effective. A lot of times it's tough to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance. I must say you've done
a superb job with this. Also, the blog loads super
quick for me on Chrome. Exceptional Blog!

My web blog; ミュウミュウ

Anonim spunea...

There is definately a lot to find out about
this issue. I love all of the points you have made.



my webpage :: トリーバーチ 靴

Anonim spunea...

Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back
to your webpage? My website is in the very same area
of interest as yours and my users would certainly benefit from a
lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you.
Appreciate it!

my site ... トリーバーチ 財布

Anonim spunea...

Doresc sa mentionez ca uleiurile esentiale poat ajuta in cazuri emotionale, cum ar fi timditatea http://UleiuriYoungLiving.ro